top of page

Verlies en levend Verlies

Mijn verhaal

Lang heb ik die hoogstpersoonlijke behoefte van mijzelf niet begrepen. En nu ik die wel begrijp is het leven met gehoorverlies een stuk beter te handelen. 
Het helpt mij te weten dat terugkerende emoties door terugkerende pijnlijke momenten en ongemak zullen blijven.
Het  helpt mij dat het oké is mijn behoefte aan het uiten van emoties te hebben. 

 

Door te lezen over, te spreken met, te horen hoe anderen dit ervaren kun je herkenning en daarmee ook erkenning vinden voor jouw proces. 
Bedenk hierbij: 
Het proces van rouw verloopt bij iedereen anders. 
Er is geen goed of fout in rouwen.
Ieder doorloopt zijn of haar eigen unieke proces.

 

In mijn blogs lees je over die terug kerende momenten van ongemak en pijn.  Hier zijn niet altijd oplossingen voor.
De kracht en troost zit 'm in het delen en herkenning vinden in elkaars verhalen. 

Jouw verhaal

We hebben allemaal ons eigen verliesverhaal. 
Alles wat onomkeerbaar is en van invloed is op jouw leven kan gevoelens van rouw geven. 

 
Heb jij ook te maken met gehoorverlies of een ander (Levend) Verlies en loop je daarin vast? 

Vraag dan hier een vrijblijvend beeldbelgesprek van een half uur aan
.
 
Dat kan al de eerste aanzet zijn tot het krijgen van vertrouwen in jouw eigen proces. 
​
Voel je meer dan welkom!

​

Duinen en zee
Meeuwen aan zee

Verlies en rouw wordt vaak gekoppeld aan overlijden.
Echter; er zijn meer soorten verliezen.
Voorbeelden hiervan zijn een beperking/chronische ziekte van jou of jouw kind, de scheiding waardoor je je (klein)kinderen niet meer ziet, ongewilde kinderloosheid, het leven met een partner met een verslaving of psychiatrische ziekte of een uithuisplaatsing.
Er zijn zoveel mensen als dat er verliezen zijn en veel verliezen zijn niet zichtbaar.

Volgens klinisch-psycholoog Manu Keirse is levend verlies een verlies dat nooit overgaat, dat voortdurend voortschrijdt en te vergelijken is met een rouwproces.
In tegenstelling tot bij rouw na een overlijden, waar de intensiteit van het verdriet in de loop van de tijd (normaal gesproken) afneemt, kan bij levend verlies de intensiteit van het verdriet ook toenemen. "Bij levend verlies worden de persoon en diens naasten telkens opnieuw geconfronteerd met (nieuwe of andere) beperkingen en moeten zij voortdurend hun toekomstbeeld bijstellen", aldus Manu Keirse.​

​

Het kan zijn dat je ziet dat andere mensen die dingen wel kunnen, die jij niet (meer) of met veel moeite kan. Dat kan terugkerend ongemak en pijn geven. De ene keer zal het  meer op de voorgrond staan dan de andere keer en het ene moment meer zichtbaar en voelbaar dan een ander moment.
Zo zul je bij mij ala gevolg van mijn gehoorverlies  bijvoorbeeld in een één op één gesprek nauwelijks iets merken. Dan kan ik het best bij mijzelf blijven. Daarentegen sta ik in groepen communicatief minder in mijn kracht. Een ander voorbeeld: aan tafel in gesprek met één of twee van onze kinderen is fijn, maar als zij in de auto op de achterbank kletsen dan ervaar ik mijn verlies. Ik kan niet meegenieten van hun gesprekjes. 

Levend verlies kan op allerlei momenten en manieren iets van je vragen: wel aandacht ervoor vragen of laten gaan? Wel vertellen hoe het werkelijk voor jou is of maar aan de oppervlakte blijven?
Steeds opnieuw zoek je een manier om je daartoe te verhouden en je te verhouden tot de mensen voor wie niet ( voldoende) bekend is waar jij mee worstelt.

Inzicht in onderliggende processen kan je helpen je te verhouden tot de emoties en het ongemak wat je hierbij kunt ervaren. Je kunt leren bewuste keuzes te maken in jouw proces en daardoor de onverwachts pijnlijke momenten beter opvangen.

 

“Verdriet is als een vingerafdruk: voor iedereen herkenbaar en toch zijn er geen twee vingerafdrukken hetzelfde. De lijnen lopen telkens weer anders en vormen een uniek patroon. Men gaat voorbij aan het individuele van elk verdriet, als men geen rekening houdt met de hoogstpersoonlijke behoefte waarmee men geconfronteerd wordt bij elk type verlies.”
                     
- Manu Keirse - 

Verhalen van anderen

Janneke van Hoorstyle heeft haar gesprek met mij tot een verwerkt tot een blog en daarin o.a. mijn kennis en visie in verwerkt. 
bottom of page